300 jaar Academie Brugge

300 jaar Academie Brugge

De Brugse Academie wordt 300 jaar.

Het Hallegebodt van 8 november 1717 betekende de start van de “vrije ende exempte academie” te Brugge. Daarmee behoort de academie van Brugge tot de oudste academies van Vlaanderen. Al drie eeuwen lang worden kinderen, jongeren en volwassen kunstbeoefenaars opgeleid door ervaren leraars/kunstenaars die zo mee het kunstlandschap in de stad bepalen. Maar de academie heeft ook een zeer belangrijke cultuurhistorische rol gespeeld in Europa.

Tijdens de vieringen van 300 jaar academie kijken we vanuit deze geschiedenis naar vandaag en de toekomst van de Brugse Academie.

Vanaf september starten de activiteiten al. Leerlingen, alumni en leraars stellen op verschillende locaties in de binnenstad hun werk tentoon. In november komen er grote thema tentoonstellingen in de Stadshallen en de Poortersloge. De Academie is aanwezig in de publieke ruimte, sluipt binnen in de bibliotheek. Ook Open Monumentendag stelt de verjaardag van de Brugse Academie en zijn invloed op de Brugse architectuur in de kijker en er komt nog een heuse wandeling in Xplore Bruges die je de verborgen invloed van de Academie in Brugge leert kennen.