#ACA300 in de Stadshallen

Stadshallen Brugge
10/11 tot 03/12/2017

di-zo: 9.30 – 12.30 u. en 14 – 18 u.
maandag gesloten
coach: Pierre Muylle
De tentoonstelling in de Stadshallen wordt opgebouwd rond 6 thema’s die telkens ook een historisch luikje hebben.

 

Eerst en vooral focussen we op “vrijheid”. Vanaf 8 november 1717 mag men schilderen, tekenen én zijn werk verkopen. De Brugse Academie is als enige Academie ook democratisch. Iedereen met talent mag gratis binnen van welke rang of stand je ook was.

Vervolgens belichten we “netwerken”. Tegenwoordig kunnen we ons geen leven meer voorstellen zonder. Joseph-Benoît Suvée wint in 1771 de Prix de Rome, dat was zowat het EK voor kunstenaars. Als oud-leerling van de Academie zorgt hij ervoor dat tientallen Brugse kunstenaars die in de Academie studeerden hun carrière kunnen maken in Parijs of Rome. En dat allemaal zonder Smartphone.

De “publieke ruimte” is overal. En als er ruimte is er ook ruimte voor kunst. Mocht je alle gebouwen in Brugge kunnen uitgommen waar architect Louis Delacenserie iets mee te maken had dan bleef er van de Brugse binnenstad niet veel meer over. Hij was een oud leerling en directeur van ‘onze’ Academie.

“Arts & crafts”. We kunnen niet zwijgen over Kunst. We dromen er over, we eten en drinken het zelfs maar uiteindelijk is dat allemaal ontworpen of gedesigned. De focus ligt op het functionele in de kunst. Architect en ex-leerling van de Academie Huib Hoste vond dat alles in zijn huizen mooi en liefst ook nog betaalbaar moest zijn.

“Feminisme en emancipatie” zijn volgende pijlers. Leve Jef Van De Fackere! We zouden een extra vrije heiligen-feestdag moeten krijgen ter ere van hem. Hij stichtte in 1918 het dagonderwijs voor juffrouwen zoals dat toen zo mooi heette.

Als laatste kiezen we voor het thema “individualisme”. Enkel de kunstenaar zelf weet waar zijn kunst over gaat. Als het nodig is breekt zij/hij met alle traditie – en zo volgen alle ‘ismen’ elkaar op. Ook zo voor het verticalisme. Dat verticalisme zien we terug bij een oud-Academie-Brugge student : Luc Peire.
We dagen de leerlingen uit om hun eigen –isme op de kaart te zetten. Via een boeiend parcours door de verschillende ruimtes reist de toeschouwer door de eeuwen en ontdekt heden, verleden en toekomst, op weg naar een volgende boeiende #aca300 jaar Academie!

 

Aansluitend op het werk in de Hallen tonen we in de Garemynzaal een tentoonstelling door en voor kinderen waar we workshops organiseren in een heus pop-up-atelier.