#ACA300 Theaterfestival De Brugse Connectie

De woordkunst-drama-afdeling van de Academie Kunsthumaniora Brugge stelt voor:
DE BRUGSE CONNECTIE 
Een theaterfestival voor jonge makers.

De woordkunst-drama-afdeling wil jonge theatermakers met een verleden in de kunsthumaniora een kans geven om hun werk te tonen aan een publiek.

De afdeling kiest bewust voor jonge mensen die net zijn afgestudeerd. Waarom?

Omdat er een heel pak piepjonge theatermakers uit de Brugse academiestal komen en we daar best trots op mogen zijn.

Omdat jonge mensen vandaag te weinig speelkansen krijgen.

Omdat de Brugse academie het vandaag wil hebben over morgen zonder gisteren te vergeten.

Omdat we een podium willen geven uit noodzaak.

Omdat we houden van lachen.

Omdat huilen mag.

Omdat denken niet verboden is.

Omdat de academie 300 jaar bestaat.

Omdat het feest mag zijn.

Boenk patat.

Save the date 19, 20, 21 april 2018

Download hier de digitale versie van het programmaboekje

Programma

Stil(l)
Loes Swaenepoel en Tim Taveirne

Donderdag 19 april om 19.30 u
Biekorf Theaterzaal

Stil(l) was de afstudeervoorstelling van Loes Swaenepoel en Tim Taveirne aan de masteropleiding Drama van KASK/School of Arts in Gent. Zij werden hiermee geselecteerd voor o.a. Theater Aan Zee en Amsterdam Fringe Festival.
Stil(l) is een dans, een lied over twee mensen die zoeken naar wat hen verbindt. In hun zoektocht naar iets gemeenschappelijks stellen ze vragen, benoemen en herdefiniëren ze. Tussen einde en begin ligt onontgonnen ruimte. Stil(l) is een tweestemmig lied over wat voorbij is.
Geïnspireerd door Julian Barnes’ roman Levels of Life en het werk van de Servische schilder Goran Djurović, schreef Tim een tekst voor twee ‘stemmen’. Een speelse, uiterst rijke partituur neemt het publiek mee op een poëtische trip.

Locatie:
Biekorf Theaterzaal, St-Jakobstraat 8, Brugge.

Tickets: 15€
Reservatie en betaling: www.ticketsbrugge.be

A Space Oddesey
Reckel & Bert

Donderdag 19 april om 21.30 u
Biekorf Theaterzaal

Reckel & Bert; dat zijn niet minder dan Hannes Reckelbus en Thijs Lambert.
Thijs studeert aan de spelopleiding van het Ritcs en zijn partner in crime Hannes Reckelbus is afgestudeerd aan dezelfde spelafdeling van het Ritcs.
Hun nieuwe voorstelling vertelt het verhaal van twee jonge mannen die de aarde verlaten met behulp van een gestolen ruimtevaartuig. Ze nemen u mee op reis naar de mooie en minder mooie plekken van het universum.
Wie Thijs en Hannes een beetje kent, weet dat je je kan verwachten aan een waanzinnige late-night-voorstelling boordevol spelplezier. Punk-theater met een hoek af. Het Witte Paard met kloten. Kortom; Rock and roll in de beste Gaston en Leo-traditie. Een niet te missen theaterervaring.

Locatie:
Biekorf Theaterzaal, St-Jakobstraat 8, Brugge.

Tickets: 15€
Reservatie en betaling: www.ticketsbrugge.be

Vrijdag 20 april 16.30 u – …
De Belgiek Brugge
Begijnenvest naast het Sashuisje

Gratis
Vanaf 16.30 u is De Belgiek open voor publiek en buurtbewoners. De Belgiek is een oud Lunapark dat door Brugge Plus werd omgebouwd tot een mobiele cultuurzaal. Het wordt het festivalcentrum en het kloppend hart van De Brugse Connectie met een eigen kortfilmprogramma van oud-studenten, debatten en optredens. Jochen Balbaert serveert theatrale cocktails en Tim David is de gastheer. Kortom; de place to be.

ONGENOEGEN
Maarten Degrauwe en Elias Bosmans

Vrijdag 20 april om 19.00 u
Op locatie. Publiek verzamelt aan De Belgiek.

Maarten Degrauwe en Elias Bosmans zijn net afgestudeerd aan het Antwerpse Conservatorium waar ze een spel-opleiding volgden. Uit ongenoegen met de wereld om hen heen sloten Maarten en Elias zich samen op. Door zich op te sluiten gingen ze in de eerste plaats de confrontatie aan met elkaar, maar ook met het ‘zelf’, de westerse geschiedenis en het bruisende onrechtvaardigheidsgevoel dat ze daaromtrent delen. Ze willen het politieke discours om hen heen, dat in een vicieuze cirkel lijkt gevangen te zijn, veranderen maar voelen zich machteloos. Ze zoeken woorden, voorbeelden, alternatieven. Ze vonden het boek Berichten uit de dodencel van Mumia Abu Jamal, een toonaangevend journalist/politiek activist uit Amerika. Dit boek verenigt hen, het geeft hen een objectieve stem die de stem van de stemloze vertolkt. Met zijn verhaal als leidraad komen ze tot een voorstelling. Een voorstelling over democratie, over macht, racisme, wit op zwart, ying en yang uit balans, maar dan in beelden en woorden, in daden en dromen.

Locatie:
De voorstelling gaat door op locatie, maar het publiek vertrekt aan De Belgiek.
Begijnenvest naast het Sashuisje, 8000 Brugge.
Tickets: 15€
Reservatie en betaling: www.ticketsbrugge.be

AKORA
Laura Camille François

Vrijdag 20 april om 19.00 u
Op locatie. Publiek verzamelt aan De Belgiek.

Laura Camille François is vorig jaar afgestudeerd aan de spelopleiding van het Antwerpse Conservatorium. AKORA was haar afstudeervoorstelling en werd een muziektheatervoorstelling over een jonge vrouw. De jonge vrouw Akora heeft een obsessieve fascinatie voor de fabelvogel Feniks. Ze beslist om voor ze aan haar toekomst begint – zoals de legende van de vogel vertelt – een pelgrimstocht te maken naar de top van de berg en daar een nest te bouwen van kruiden, het verleden in vlammen te laten sterven en het nieuwe leven in te ademen. Een gevoelig en confronterend portret van een jonge actrice.
Met Anthon Lambert (contrabas) en Michiel Dondeyne (piano). Eduard de Vos en Wito Geerts en Laura Camille François (spel).

Locatie: De voorstelling gaat door op locatie, maar het publiek vertrekt aan De Belgiek.
Begijnenvest naast het Sashuisje, 8000 Brugge.
Tickets: 15€
Reservatie en betaling: www.ticketsbrugge.be

DE PROCESSIE VAN PLEZANSE

Vrijdag 20 april om 21.00 u
Zwarte Zaal, Academie Brugge.

Gratis

Stefaan Degand ontvangt als peter van het festival iedereen om 21 u aan de ingang van de zwarte zaal van de academie. Michaël Vandewalle, Geert Vandewalle en Nikolas Lestaeghe maken samen met leerlingen een Processie van Plezanse. In aloude Brugse traditie vertrekt er een processie met tal van plezante en minder plezante figuren naar DE BELGIEK. Onderwerp van de Processie van Plezanse zijn de wkd-eindproducties die de afgelopen twintig jaar werden gemaakt door Inge Schaillée . Vaak waren het pareltjes van afstudeervoorstellingen. Tijd dus voor een overzicht en hoe kunnen we dat beter vieren dan met een Processie van Plezanse

Locatie: Zwarte Zaal Academie Brugge. Katelijnestraat 86, 8000 Brugge.
Tickets: Vrije toegang. Geen reservatie mogelijk.

WILD CARDS

Ieder jaar maken de leerlingen WKD een eigen Geïntegreerde Proef. Deze proef bestaat uit de creatie van een voorstelling en een theoretisch werk over die voorstelling. Een aantal leerlingen van 6WKD werden door een externe GiP-jury geselecteerd om hun GiP te tonen tijdens De Brugse Connectie. 

WILD-CARD 1 EWEL van Manu Van Acker
Vrijdag 20 april 19.00 u
Op locatie. Publiek verzamelt aan De Belgiek 
(Sashuisje, Begijnevest)

EWEL van Manu Van Acker

Het bestaat, een plaats waar mensen eenzaam zijn. Een plaats waar niemand iemand heeft.
Een hele dag alleen op een kamer, gezellig is anders. In Ewel? neemt Operationeel Manager Ludo Poelman u mee naar zijn Woonzorgcentrum, de plaats waar hij zijn levenswerk van maakte. Ewel? is een komische voorstelling, met plaats voor ontroering.

Gratis

Zaterdag 21 april tussen 11.00 u en 19.00 u
De Belgiek Brugge
Begijnenvest naast het Sashuisje

Gratis

Vanaf 10u is De Belgiek open voor publiek en buurtbewoners. De Belgiek is een lunapark dat door Brugge Plus werd omgebouwd tot een reizende cultuurzaal. Het wordt het festivalcentrum en het kloppend hart van De Brugse Connectie met een eigen kortfilmprogramma van oud-studenten, debatten en optredens. Jochen Balbaert en Tim David zijn de gastheren. Kortom; de place to be.

Locatie: Begijnenvest naast het Sashuisje, 8000 Brugge.

ZAKY EN DE ZAKKENROLLER
Fleur Perneel en Bram Verrecas

Zaterdag 21 april tussen 11.00 u en 16.00 u
De Belgiek en De Academie.

Gratis

Fleur Perneel volgt de mime-opleiding aan De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Bram Verrecas studeerde af aan de Brusselse toneelschool RITCS. Samen zijn ze De Zakken en maken ze een artistieke verbinding tussen De Academie en De buurt. Ze doen dat als zakken die afzakken naar overal waar avontuur is. Zak af in de wondere wereld van Zaky en de zakkenroller.

WILD CARDS

Ieder jaar maken de leerlingen WKD een eigen Geïntegreerde Proef. Deze proef bestaat uit de creatie van een voorstelling en een theoretisch werk over die voorstelling. Een aantal leerlingen van 6WKD werden door een externe GiP-jury geselecteerd om hun GiP te tonen tijdens De Brugse Connectie. 

WILD-CARD 2 15 Minuten Rust van India-Chrystal Cauchie.
Zaterdag 21 april 11.00 u
De Zwarte Zaal van De Academie. Publiek verzamelt aan de ingang van de zwarte zaal.

 

15 Minuten Rust van India-Chrystal Cauchie.

Een vrouw met frustraties is een vrouw die soms een bad opzoekt om alleen te zijn. Haar eigen privé momentje. Maar wat als ze gestoord wordt. Door de buren bijvoorbeeld die teveel lawaai maken of een gestoorde moeder?
15 Minuten Rust is een geestige voorstelling zonder meer, boordevol spelplezier.

Gratis

WILD-CARD 3 Doet Een Keer Normaal van Emma Rotsaert.
Zaterdag 21 april 14.00 u
De Zwarte Zaal van De Academie. Publiek verzamelt aan de ingang van de zwarte zaal.

Doet Een Keer Normaal van Emma Rotsaert.

Heeft iemand u ooit de vraag gesteld: ‘Hoe komt het dat je zo goed omgaat met je geboorte?’ Ik wil uw aandacht zodat ik u kan vertellen, uit eigen ervaring, dat het melodramatisch gedoe rond adoptie moet ophouden. Ik vraag u één ding: Doe gewoon normaal. Dank u.

Gratis

WILD-CARD 4 ‘2+X=13.’ van Kiki Dries.
Zaterdag 21 april 16.00 u
De Toneelstudio (nieuwbouw Academie). Publiek verzamelt aan de ingang van de Toneelstudio.

 

‘2+X=13.’ van Kiki Dries

Een beschrijving van de geordende warboel in het hoofd van een 17 jarig autistisch meisje. Zekerheden en onzekerheden. Feiten en analyses. Het zijn argwanende, eenzame getallen en daarom vind ik ze zo prachtig. Soms denk ik dat ze vast zitten als parels in een parelsnoer, op andere momenten denk ik dat ze misschien net zo hadden willen zijn als andere, gewone getallen maar daar op de een of andere manier niet tot in staat zijn.

Gratis

The Ballad
Birgit Welink en Maxime Vandommele

Zaterdag 21 april om 17.30 u
Kaap De Werf

Geïnspireerd door de documentaire The ballad of Genesis and Lady J onderzoeken Birgit Welink en Maxime Vandommele (beiden afgestudeerd aan de theaterafdeling van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) de mogelijkheid om één te worden. Door middel van plastische chirurgie proberen Genesis P-Orridge en Lady J. met elkaar te versmelten, innerlijk en uiterlijk, tot er een derde entiteit ontstaat. Samen met actrice Maxime doet Birgit een poging een soortgelijke ultieme liefde te vinden. Wat betekent liefde nog voor ons? Kunnen wij nog kiezen wie en wat wij willen zijn? En hoe geven we dat vorm? Kunnen wij een entiteit creëren waarin onze liefde al het kwaad ontstijgt? Beide dames proberen in deze beeldende, fysieke voorstelling hun gender en identiteit te overstijgen. Ze maken een zelfgecreëerde fictieve WIJ.

Locatie:
KAAP De Werf, Werfstraat 108, 8000 Brugge.

Tickets: 15€
Reservatie en betaling: www.ticketsbrugge.be

Good Bye Lenin, niet de film.
Theatercollectief Raf

Zaterdag 21 april om 20.30 u
Kaap De Werf

Reinhout De Kimpe studeerde toneel aan Luca Drama, was vorig jaar één van de Montignards in kunstencentrum De Monty en maakt nu met theatercollectief Raf een nieuwe voorstelling.
Precies 100 jaar na de Russische revolutie onderneemt Theatercollectief Raf een epische reis naar Oekraïne. In een land verscheurd door geschiedenis en een burgeroorlog gaan ze op zoek naar neergehaalde standbeelden van Lenin, naar zichzelf; Don Quichots tussen de ruïnes van de Sovjet-Unie.Samen met filmregisseur Robbe Maes maken Reynout Dekimpe en Andy Van Kerschaver een filmische theatervoorstelling, waar theater en film in elkaar overlopen. Een queeste naar versteende dromen.

Locatie:
KAAP De Werf, Werfstraat 108, 8000 Brugge.

Tickets: 15€
Reservatie en betaling: www.ticketsbrugge.be

 

Friends are magic
Eva Binon en Jason Dousselaere

Zaterdag 21 april om 21.00 u
De Belgiek Brugge
Begijnenvest naast het Sashuisje

Gratis

Ze waren 2 jaar geleden al eens op bezoek in De Belgiek, maar omdat ze zo uniek zijn vonden we dat een tweede keer F.A.M. zeker geen kwaad kon! Au contraire!
Friends are Magic lijkt wel euforische lo-fi stadiumrock op akoestische gitaar. Met Eva Binon en Jason Dousselaere (Violent Husbands), beiden springlevend mede dankzij hun extreme gezondheid. Hebben ze een te groot geloof in de gelukzalige magie van de realiteit? Is troost door vrijheid niet een beetje hun dingetje? Moest hun band een landschap zijn, welk zou dat dan zijn?Deze unieke muzikale theater-act – of moeten we zeggen theatrale muziek-act – mag u niet missen!

Locatie:
De Belgiek, Begijnenvest naast het Sashuisje, 8000 Brugge.

Tickets: vrije toegang. Geen reservatie mogelijk.

Maak het festival mogelijk en koop een ticket

We zijn zeer trots dat we naar aanleiding van 300 jaar Academie erin geslaagd zijn om een schitterend theaterprogramma samen te stellen. Dit alles was onmogelijk geweest zonder de steun van Stad Brugge, De Provincie West-Vlaanderen, KAAP, de Republiek, Flanders DC en Brugge Plus. Maar, een festival organiseren kost veel geld. Vooral ook omdat we willen dat de jonge artiesten die we programmeren ook fatsoenlijk betaald worden voor hun artistieke prestaties. De overgrote meerderheid van onze middelen halen we uit de verkoop van tickets en niet uit subsidie. Daarom hebben we besloten dat een ticket 15€ kost. En ja, dat is veel geld voor jong theaterwerk want jong werk is vaak ook risicovol werk. Enkel wanneer jij, de toeschouwer, een ticket koopt, kan het festival doorgaan. Jullie als publiek maken dit evenement mogelijk en zo hoort het ook. 15 euro voor een ticket is veel geld maar het is ook een investering. Een investering in het creatieve talent van vandaag en morgen. Een investering in een festival. Een investering in de toekomst. Koop dus die tickets. Maak reclame. Spreid het woord. Doen!
Tickets te verkrijgen via: www.ticketsbrugge.be of via leerlingen en leerkrachten van Academie Kunsthumaniora Brugge

Steun het festival extra en koop een dagpas

Wil je graag iets extra’s doen dan kan dat. Je koopt een dagpas van 50€ en die geeft je recht om gedurende een festivaldag alle betalende voorstellingen te zien. We reserveren speciaal voor jou een stoeltje op de eerste rij en na de voorstelling staat er voor jou ook nog een tafeltje in de bar. Een dagpas kan je enkel kopen via leerlingen en leerkrachten van Academie Kunsthumaniora Brugge.